Mindfulness Yoga Bibliotheek   Ervaar je veel onrust en stress. In de yoga Bibliotheek staan meer dan 70 lessen met yoga en ontspanningsoefeningen. De yoga oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk. Ze helpen je van onrust weer in rust te komen.

 

Alma Baaij Samsarayoga nieuwsbrieven

Alma Baaij

De tong

De tong

Ben jij je wel eens bewust van je tong?  Waar ligt hij in je mond? Ligt hij ontspannen in je mondholte of plakt hij tegen je verhemelte.

Waarom is het belangrijk om bewust te weten waar je tong ligt?  Omdat je lichaam daarmee iets vertelt. Je zet jezelf onderdruk. Maar door alle drukte, onrust en stress die we ervaren merken we niet op hoe we met onszelf omgaan.

De signalen van je lichaam zijn het duidelijkst op te merken. Maar als je het druk hebt en veel stress ervaart kan je niet meer voelen wat je lichaam aangeeft.

Je tong zit vast aan de onderkaak. Door de tong vast te plakken tegen je verhemelte span je spieren in je nek en je schouders aan. En het verhemelte staat in verbinding met je middenrif|( dat is je belangrijkste ademhaling spier) en  je bekkenbodem. Als je dus je verhemelte onder spanning zet, reageren het middenrif en de bekkenbodem daarop, door aan te spannen. Je zet jezelf als ware op slot. Je gaat hoog ademen. De adem heeft geen ruimte meer om lager te komen, door de spanning in je middenrif en de bekkenbodem. En dat veroorzaakt weer een onrustig gevoel. Daar krijg je weer onrustige gedachten van en je gaat nog meer spanning vast zetten. En de cirkel is rond. Veel mensen doen dat onbewust.

Ontspan en laat los

Je tong ontspannen blijkt vaak nog niet zo eenvoudig. Als je dit al een tijd doet, is het een automatisme geworden. Je zal steeds weer bewust moeten zijn waar je tong zich bevind en bewust loslaten.

Maar het is nog veel belangrijker, waarom doe je dit? Waarom plak je je tong tegen je verhemelte. Het lichaam laat zien dat je jezelf onder druk zet, je ervaart veel stress, onrust, angst, onzekerheid. Je zet spanning vast om door te kunnen gaan. Je lichaam vertelt dat je te veel van jezelf vraagt.

Voelen wat je lichaam je vertelt is daarom zo belangrijk. Want je lichaam en je mind zijn één. Voordat het lichaam aanspant zijn er al ondermijnende gedachten waar je je niet bewust van bent. Je lichaam reageert op deze ondermijnende gedachten. Mindfulness yoga maakt je bewust van de spanning in je lichaam en helpt je die spanning los te laten.

Mindful meditatie helpt je bewust te worden van de ondermijnende gedachten. Je wordt je bewust hoe streng je voor jezelf bent. Hoeveel je van jezelf moet. Dat zijn vaak hele onbewuste patronen die meer en meer zichtbaar worden.

Wees lief voor jezelf, zorg voor jezelf.

 

GRATIS ONTSPANNINGS
OEFENING

Ja graag!

0 reacties

Nieuwsbrief en kadootje

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Poortmolenstraat 6
1333 BL Almere
Mob: 06-83227878
KvK: 32151011
BTW NR NL001126803B02

© Samsarayoga | website door Denise Noya