Mindfulness Yoga Bibliotheek   Ervaar je veel onrust en stress. In de yoga Bibliotheek staan meer dan 70 lessen met yoga en ontspanningsoefeningen. De yoga oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk. Ze helpen je van onrust weer in rust te komen.

 

samsarayoga winkel
Alma Baaij Samsarayoga nieuwsbrieven

Alma Baaij

Wat veroorzaakt een beschadigde Nervus Vagus?

Moeder Aarde en het universum zijn altijd op zoek naar balans. Als er sprake zou zijn van altijd regen of altijd hitte, zou er geen sprake zijn van harmonie. Licht heeft donker nodig, yin heeft yang nodig, warmte heeft kou nodig.

Ook het menselijk lichaam is voortdurend op zoek naar balans. Wat in het groot gebeurt in het universum of op onze planeet, gebeurt in het klein in ons lichaam. Daarom is het zelfhelend vermogen van ons lichaam zo belangrijk. Dat zorgt er namelijk voor dat processen in ons lichaam weer in evenwicht komen. Als er geen balans is, merk je dat aan lichamelijke- mentale- of emotionele klachten of is er sprake van ziekte. Gelukkig kun je zelf van alles doen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te helpen.

Ik wil je wat vertellen over de Nervus Vagus. Een belangrijke zenuw die nauw betrokken is bij de balans in je systeem. 

De Nervus Vagus

De Nervus Vagus (NV) is de langste en meest complexe hersenzenuw in het menselijk lichaam. Hij houdt het brein dag en nacht op de hoogte van alle gebeurtenissen in het lichaam en in de omgeving, vooral als de veiligheid (intern of extern) bedreigd wordt.

 

De NV loopt van onder in de buik, vanaf de dikke darm, helemaal naar boven naar het brein en verbindt onderweg de meeste van de belangrijke organen met elkaar. De zenuw heeft een aantal belangrijke functies.

 

  1. Informatie-uitwisseling tussen het brein en belangrijke organen zoals de lever, het hart en de longen. 
  2. Het reguleren van het maag-darmstelsel.
  3. Het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingsreacties in het lichaam. 

 

Verbinding tussen hersenen en darmen

De gezondheid van je darmen is misschien wel belangrijker dan je denkt. Tal van hormonen die van invloed zijn op je gedrag, stemming en algeheel functioneren  worden namelijk in de darmen geproduceerd. De hersenen en de darmen zijn nauw met elkaar verbonden, ze communiceren onder andere met elkaar via de Nervus Vagus en via verschillende hormonen.

Veel mentale aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie, worden dan ook gelinkt aan een verminderde darmgezondheid. ‘Je bent wat je eet’ klinkt ineens niet zo vreemd meer… 

Beschadiging aan de Nervus Vagus

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je NV beschadigd of verzwakt is.

Onder andere een schorre stem, moeite met drinken, oorpijn, verstoorde hartslag, verstoorde bloeddruk,  misselijkheid/overgeven, chronische pijn of ontstekingen. Depressies, angststoornissen, PTSS en infecties aan maag en darmen, zoals ziekte van Crohn, worden in verband gebracht met een beschadiging van de NV.

Met name stress is één van de belangrijkste stoorzenders van het brein en van de Nervus Vagus. 

Naast het gezond houden van je darmen is dus het voorkomen of verminderen van stress belangrijk voor een goede gezondheid.

De Nervus Vagus gezond houden

Je kunt de nervus vagus kalmeren en ontprikkelen met behulp van een aantal praktische tips.

  • Diepe ademhaling Door je adem bewust te sturen, help je de NV om in balans te komen. Doe bijvoorbeeld de volgende oefening: je ademt 4 sec. in, je houdt vervolgens 4 sec. je adem vast, je ademt gedurende  4 sec. uit en als laatste houd je weer 4 sec. vast.  Als je deze oefening 3 à 4 keer doet, zul je al merken dat je je kalmer gaat voelen. Wat wel belangrijk is, is dat je diep naar je buik ademt.
  • Koud water Je gezicht wassen met koud water of, nog beter, koud douchen.
  • Zingen , neuriën en gorgelen Dit geeft namelijk ontspanning. De NV is direct verbonden met de stembanden.
  • Meditatie Stress wordt heel vaak niet door iets van buitenaf veroorzaakt. Je eigen gedachten zorgen vaak  voor veel stress. Onderzoek heeft aangetoond dat personen die last hebben  van depressie, angststoornissen of chronische pijn een duidelijke verbetering doormaken wanneer ze regelmatig deelnemen aan een mindfulness of meditatie training.
  • Kauwen Kauwen geeft een signaal aan het lichaam dat er geen gevaar dreigt. Op deze manier stimuleer je de NV. Dit kan al heel simpel door op kauwgom te kauwen.
  • Lichaamsbeweging – Dit vermindert namelijk stress omdat er als je beweegt stofjes in het lichaam vrijkomen die een positief effect hebben op je zenuwstelsel en je mentale toestand. Endorfine is zo’n stofje dat binnen een minuut een stressreactie stil kan leggen.
  • Met mindfulness yoga maak je zachte bewegingen, ben je met je aandacht in het NU en doe je oefeningen waardoor je meer spanning in het lichaam loslaat

Cadeautje!

Als je meteen al aan de slag wilt met ontstressen, dan heb ik een mooi cadeau voor je.

Ik geef  iedereen die dat wil de kans om GRATIS een week gebruik te maken van de volledige Mindfulness Yoga Bibliotheek. In deze bibliotheek staan tientallen waardevolle lessen met yoga – , bewustzijns -, adem-,  en ontspanningsoefeningen. Is dit het begin van jouw nieuwe zelfzorgroutine?

Op mijn website kun je je aanmelden voor deze gratis week. Er zijn verder geen verplichtingen en je zit nergens aan vast. Je krijgt helemaal de vrijheid om te voelen of dit bij je past en of dit wat voor je is. Ga dus snel naar www.samsarayoga.nl en meld je aan!

 

GRATIS ONTSPANNINGS
OEFENING

Ja graag!

0 reacties

Nieuwsbrief en kadootje

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Poortmolenstraat 6
1333 BL Almere
Mob: 06-83227878
KvK: 32151011
BTW NR NL001126803B02

© Samsarayoga | website door Denise Noya