Mindfulness Yoga Bibliotheek   Ervaar je veel onrust en stress. In de yoga Bibliotheek staan meer dan 70 lessen met yoga en ontspanningsoefeningen. De yoga oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk. Ze helpen je van onrust weer in rust te komen.

 

Roze bloemen
Alma Baaij Samsarayoga nieuwsbrieven

Alma Baaij

Aandacht

In de Mindfulness yoga is aandacht de rode draad. Wat is aandacht eigenlijk?
Als je dat opzoekt staat er opmerkzaamheid, oplettendheid.
Over het algemeen is onze aandacht heel versnipperd.
Wanneer je in het bos loopt. Ben je negen van de tien keer elders met je aandacht. Je denkt na over het gesprek wat je gisteren met je baas had. Of je maakt je zorgen over een examen wat je morgen moet doen. Je bent overal maar niet in het bos met je aandacht. Je hebt geen aandacht wat er werkelijk op dat moment is.

In de Mindfulness betekend aandacht niet “elders zijn” met je aandacht, maar duidelijk aanwezig zijn op dat moment. En daar geen oordeel over hebben. Dus als je in het bos loopt, ruik de geuren, hoor de geluiden, zie de kleuren.

Dit klinkt heel eenvoudig, maar door alle prikkels om ons heen is het vaak moeilijk om met aandacht in dit moment te zijn. Door alle prikkels, hebben we veel gedachten, die gedachten zorgen weer voor emoties en die emoties zorgen weer voor lichamelijk klachten. Uiteindelijk wordt het een automatisme. Je schiet steeds in hetzelfde kringetje. Het gaat onbewust.

Maar je kan het leren om meer in dit moment te blijven en bewust te zijn. In de Mindfulness yoga gebruiken je het lichaam als anker, om daar de aandacht op te richten. Zodra je bewust bent van je lichaam ben je in het hier en nu.

Als je een Mindfulness yogaoefening met aandacht doet:
• Word je je opeens bewust van allerlei sensaties die je voorheen helemaal niet opmerkten. Bijvoorbeeld warmte, tintelingen, licht of zwaar.
• Je zal merken dat je lichaam gaat ontspannen.
• Je merkt niet alleen hoe je fysiek maar ook mentaal met je zelf omgaat. Soms merk je op, hoe streng je voor jezelf kan zijn.
• Je leert de signalen van je lichaam op te merken. Bijvoorbeeld dat je je kaken steeds op elkaar klemt of je tong tegen je verhemelte duwt waardoor je veel spanning in je nek krijgt.
• Door bewust te worden van de signalen van je lichaam, word je bewust hoe vaak je over je grenzen gaat. Pas wanneer je bewust bent kan je iets veranderen. Kan je beter je grenzen bewaken.

Aandacht is een klein woordje met veel impact.

GRATIS ONTSPANNINGS
OEFENING

Ja graag!

0 reacties

Nieuwsbrief en kadootje

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Poortmolenstraat 6
1333 BL Almere
Mob: 06-83227878
KvK: 32151011
BTW NR NL001126803B02

© Samsarayoga | website door Denise Noya