Mindfulness Yoga Bibliotheek   Ervaar je veel onrust en stress. In de yoga Bibliotheek staan meer dan 70 lessen met yoga en ontspanningsoefeningen. De yoga oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk. Ze helpen je van onrust weer in rust te komen.

 

Alma Baaij Samsarayoga nieuwsbrieven

Alma Baaij

Hooikoorst verhelpen met essentiële oliën

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergische reactie aan de luchtwegen. Het immuunsysteem geeft een reactie op stoffen van buitenaf  waar het lichaam normaal niet zo heftig op hoort te reageren. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Allergenen bij hooikoorts zijn gras- en boompollen. Mensen die allergisch zijn voor huismijt, huisdieren of voedsel ervaren eenzelfde soort allergische reactie.

De klachten die je kunt ervaren bij blootstelling aan stuifmeel zijn: niezen, een verstopte- of loopneus, benauwdheid, piepende ademhaling, slecht slapen of hoofdpijn.

Bij een allergische reactie geeft je lichaam histamine vrij. Histamine zorgt ervoor dat je immuunsysteem harder gaat werken. Dit is heel functioneel als het gaat om indringers en gevaarlijke stoffen. Het is erg onhandig als je lichaam (in het geval van hooikoorts) alarm slaat bij stuifmeel. Histamine is een stof die lichaamseigen is, maar die in grote hoeveelheden lastig te hanteren is voor je lijf. Als gevolg van een te grote hoeveelheid histamine krijg je symptomen die horen bij een allergische reactie. 

Hooikoorts verhelpen met essentiële oliën

Als je last hebt van hooikoorts kan het zijn dat je al diverse medicijnen hebt gebruikt om de symptomen tegen te gaan. De werkzame stof in deze medicijnen is antihistamine, omdat zij de hoeveelheid histamine in je lichaam onderdrukken waardoor ook de symptomen minder worden.

Als je een keer wat anders wilt proberen, is aromatherapie een goed alternatief. Er zijn verschillende essentiële oliën die goed helpen bij hooikoorts. Onder andere lavendel-, pepermunt- en citroenolie. 

Lavendel

Lavendel is één van de bekendste oliën. Hij staat bekend om zijn zachtheid. Je kunt de olie puur op je huid gebruiken. Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt voor een verzachtende en ontspannende werking. De olie staat erom bekend het lichaam terug in evenwicht te brengen. Daarnaast is lavendelolie ontstekingsremmend en daarmee een natuurlijke antihistamine. 

Pepermunt

Pepermuntolie werkt bacteriedodend en ontstekingsremmend, vooral bij de darmen, urinewegen en luchtwegen. Pepermuntolie heeft daarnaast een verkoelende werking en zorgt voor pijnverdoving. 

Citroen

Citroenolie ondersteunt je immuunsysteem, heeft een verlichtend effect op je luchtwegen en bestrijdt vermoeidheid.

Hoe gebruik je essentiële oliën bij hooikoorts?  

Allergiebom

Je kunt de oliën mengen en er een zogenaamde ‘allergiebom’ van maken.

Meng in een rollerflesje:

  • 20 druppels citroenolie
  • 20 druppels lavendelolie
  • 20 druppels pepermuntolie
  • 10mL draagolie (amandelolie of biologische vloeibare kokosolie)

Wrijf de roller over beide handpalmen, maak een kommetje van je handen en snuif drie keer de geur in je op. Doe dit minimaal 3 keer per dag. Je kunt ook wat olie op je polsen, nek of slapen aanrengen.

Directe verlichting

Wanneer je direct verlichting wilt van je hooikoorts, kun je ook een druppel pure lavendelolie op je duim aanbrengen en vervolgens je duim tegen je verhemelte drukken. 

Inhalator

Je kunt daarnaast een inhalator gebruiken. Voor de meeste mensen is 3 druppels van elke olie (lavendel, citroen, pepermunt) voldoende. Om de twee à drie maanden moet de inhalator weer bijgevuld worden met één à twee druppels. Je kunt er dus lang mee doen.

Capsules

Doterra verkoopt softgels met deze drie oliën om in te nemen. Je kunt een dergelijk iets ook zelf maken door van elke olie één druppel in een lege capsule te doen en die in te nemen. 

Waarschuwing: niet elke olie is geschikt voor inwendig gebruik en niet alle merken zijn veilig. Verdiep je goed in wat je koopt. Goedkoop is in dit geval ook echt duurkoop. Als een olie té goedkoop is, moet je je vraagtekens zetten bij de veiligheid en de werkzaamheid van het product.

Online cursus aromatherapie

Speciaal voor iedereen die zelf wil gaan werken met essentiële oliën, maar niet weet waar te beginnen, heb ik een online cursus ontwikkeld. In deze cursus leer je wat essentiële oliën zijn en hoe je ze veilig kunt gebruiken. Daarnaast komen de bekendste essentiële oliën specifiek aan bod, want je hoeft niet 25 verschillende oliën in huis te halen om te kunnen beginnen. Met een paar verschillende oliën kun je al heel veel kanten op. Je leert meteen verschillende technieken over hoe je de oliën in je eigen leven kunt gebruiken. 

De cursus is met name gericht op de vermindering van stress. Wie kan er tegenwoordig nog zeggen geen stress te ervaren of geen druk te voelen? Het leven raast aan onze neus voorbij als we niet uitkijken. Alles moet vandaag nog sneller en nog beter dan gisteren. Wil je ook weer ervaren hoe het is om ontspannen te zijn? Even niet meer dat gejaagde gevoel in je lichaam? Essentiële oliën kunnen je daar geweldig bij helpen. 

Kortom: leer alles wat je moet weten over veilig gebruik van essentiële oliën EN hoe ze je kunnen helpen stress te verminderen.

 

 

GRATIS ONTSPANNINGS
OEFENING

Ja graag!

0 reacties

Nieuwsbrief en kadootje

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Poortmolenstraat 6
1333 BL Almere
Mob: 06-83227878
KvK: 32151011
BTW NR NL001126803B02

© Samsarayoga | website door Denise Noya